Charles Heidsieck

Navnet Charles Heidsieck forbindes i dag med det ypperste inden for prestigiøse champagner og er formentlig det champagnehus, der har modtaget flest priser på verdensplan.

Charles’ champagner (glem efternavnet!) regnes af de fleste vineksperter blandt verdens 5 bedste.

Allerede som 29-årig kaster Charles Camille Heidsieck (1822–1893) sig i 1851ud i at stifte sit eget Maison. Han er en viljestærk ung mand med en kompromisløs holdning til kvalitet: Hans champagner skal være de bedste.

Han investerer en formue i såkaldte crayères, romerske kalkstenskrypter fra det 2. århundrede, hvor hans nøje udvalgte vine vil få de optimale modningsbetingelser.

Vinene får lov at ligge dobbelt så lang tid i de kølige kældre, som appellationen kræver, så de ganske langsomt udvikler de fine, harmoniske bobler, som Charles fra starten berømmes for. Og nu går det stærkt. I 1859 modtager Charles sin første af mange guldmedaljer i Bordeaux. Selveste Napoleon Bonaparte får øjnene op for de exceptionelle champagner og tillader, at hans kontrafej må bruges på etiketterne.

Det åbner dørene ud til resten af verden: Det fashionable champagnehus bliver nu hofleverandør til kongehusene i Norge og Sverige – og til den russiske tsar, hvortil der leveres så sent som den dag i 1917, hvor den russiske revolution finder sted.

”Champagne Charlie”

Europa bliver for småt for den ambitiøse Charles, der sejler ud til den nye verden i Amerika og starter en uhørt succesfuld eksport op. Overalt i USA bliver den fornemme, franske vinmand kendt og elsket som ”Champagne Charlie”. Som et kuriosum skal nævnes, at der senere er lavet en film om ”Champagne Charlie”, hvor

Hugh Grant spiller titelrollen. Den amerikanske borgerkrig kaster grus i maskineriet. Charles anholdes som fransk spion, hvilket skaber en større diplomatisk krise mellem Frankrig og USA. Kejser Napoleon kontakter præsident Abraham Lincoln for at få sin landsmand løsladt; det sker i 1862. Episoden er i dag kendt som "The Heidsieck Incident". Champagnehusets amerikanske agent benytter lejligheden til at snyde ham for alle hans tilgodehavender, og Charles vender hjem til Frankrig ruineret og demoraliseret. Eventyret er på nippet til at slutte.

Men som ethvert rigtigt eventyr slutter også dette heldigvis med, at de gode vinder. Den amerikanske agent har nemlig en bror, der er meget flov på familiens vegne. Han investerer i noget jord og overlader investeringen til Charles, der igen har heldet med sig. Jorden ligger nemlig ved den lille landsby Denver, der i disse år vokser eksplosivt og bliver en af USA's mest fremgangsrige storbyer. Afkastet er så enormt, at Charles hurtigt er tilbage i førersædet blandt verdens top-Champenois’er. Og her befinder champagnehuset Charles Heidsieck sig den dag i dag.

À votre santé!

Brand partner: 

Charles Heidsieck Brut Reserve

Varmt gylden champagne med livlige bobler, der varer længere end normalt som et resultat af vinens langsomme modning –36 måneder i en to tusind år gammel kalkstenskrypt. Næsen: Det højst mulige indhold (40%) af reserve-vin (20% Chardonnay & 20% Pinot Noir) og en nøje udvælgelse af vine fra kun 60 crû sikrer en sensuelt kompleks og harmonisk duft med noter af friskbagt brioche og ristede kaffebønner samt solmodne frugter som mango, abrikos, tørret pistacie og mandel.

Smag: Fornemmelsen i munden er sprød og frodig à la hvid nougat på fløjlsblødt bagværk fyldt med røde blommer og modne kirsebær – og en dyb eftersmag med et strejf af fyldt chokolade, rav og vanilje.

Charles Heidsieck Rosé Reserve

Sofistikeret, støvet-lyserød champagne med lysende glimt af vilde roser og livlige bobler, der varer længere end normalt som et resultat af vinens langsomme modning – 36 måneder i en to tusind år gammel kalkstenskrypt.

Næsen: En base på 20% reserve-vine, 5-6% uhyre elegante rødvine – alle nøje udvalgte crû - sikrer denne rosé en underspillet og dog kompleks duft med noter af hjemmelavet jordbærsyltetøj, frugtagtig sødme af blodferskner, ingefærkager og kanel.

Smag: En kraft- og smagsrig mundfuld med eksplosioner af jordbær, hindbær og brombær svøbt i fløjlsblødt flødeskum.

Charles Heidsieck Vintage 2005

Fuldtonet gylden champagne med varme strejf af Indian Summer og exceptionelt delikate bobler, der varer længere end normalt som et resultat af vinens ekstraordinært langsomme modning – 12 år (!) i en to tusind år gammel kalkstenskrypt.

Næsen: Med den nænsomme sammensætning af 58% Pinot Noir (grands og premiers

crû) og 42% Chardonnay afsløres fortættede aromaer af muld, bregner og klatreroser iblandet krydrede noter af hvid peber, chili og lakrids.

Smag: Den umiddelbare fornemmelse i munden er generøs, kraftfuld og luksuriøs med en smag af ribs, solbær, blåbær og kandiserede kastanjer. Den lange, majestætiske finish stammer fra Pinot Noir’en, mens champagnens særlige komplekse personlighed må tilskrives de ædle Chardonnay-crû

NB. En af verdens mest prisbelønnede vintage

brut-champagner!

Charles Charles Heidsieck Vintage Rosé 2006

Svagt koralrød champagne med nuancer af modne appelsiner og gamle roser samt exceptionelt delikate bobler, der varer længere end normalt som et resultat af vinens ekstraordinært langsomme modning – 12 år (!) i en to tusind år gammel kalkstenskrypt.

Næsen: Med udelukkende grands og premiers crû som base – heraf 7% Pinot Noir – opnås en blidt afdæmpet elegance i duften med noter af jordbær og hindbær samt mild peber og sandeltræ.

Smag: En sofistikeret og generøs rosé med masser af krop og fylde iblandet et silkeblødt harmonisk strejf af eksotisk hibiscussirup.

NB. En af verdens mest prisbelønnede vintage rosé-champagner!

Charles Heidsieck Blanc de Millénaires 1995

En eksklusivt strålende champagne med blomsteragtige nuancer fra Chardonnaydruen samt markant delikate bobler, der varer længere end normalt som et resultat af vinens ekstraordinært langsomme modning– hele 15 år (!) i en to tusind år gammel kalkstenskrypt.

Næsen: Den ufravigelige og uhyre æstetiske sammenstykning af 4 grand crû fra Côte des Blancs samt 1 premier crû giver vinen en majestætisk elegance og generøsitet med en rig bouquet af tørrede og kandiserede frugter så som hasselnød, mandler og dadler samt bivoks og nougat.

Smag: En både forfinet og svulmende tekstur, som er helt karakteristisk netop for årgangen 1995 af Blanc des Millénaires. Blød og sensuel fornemmelse med strejf af salt karamel, mandelmælk, vanilje og sandeltræ.

Der en unik følelse af evigheden ved at nippe til denne ædle drik – som at befinde sig i den 2000 år gamle krypt, som den er navngivet efter.